Ikärajat

ikarajat
Lisätietoja: Ikärajat.fi

Ikärajat varoittavat lapsen kehitykselle haitallisista sisällöistä. Sisältösymboli kertoo minkä haitallisen sisällön vuoksi ikäraja on asetettu. Ikärajat eivät ole suosituksia, eivätkä kerro mille ikäryhmälle ohjelma on suunnattu. Ikärajat perustuvat kuvaohjelmalakiin, jonka tarkoitus on suojella lapsia.

Elokuvateattereissa ikärajasta voidaan joustaa kolme vuotta, mikäli lapsi on aikuisen seurassa.

Jousto ei kuitenkaan koske ikärajaa 18. Jousto on tarkoitettu lapsen huoltajan harkittavaksi, eikä sitä kannata käyttää automaattisesti. Huoltajan on hyvä huomioida sekä lapsen yksilöllinen kehitys että elokuvan sisältö harkitessaan jouston käyttöä.

Elokuvateattereiden on varmistettava, että katsojan ikä riittää elokuvan katsomiseen. Jos olet tulossa katsomaan elokuvaa, jonka ikäraja on K16 tai K18, ota kuvallinen henkilötodistus mukaan. Jos sinulla ei ole kuvallista henkilötodistusta, tule aikuisen kanssa. Ennakkoon ostettujen lippujen osalta kannattaa vielä ennen esitystä varmistaa elokuvan ikäraja, sillä se on saattanut muuttua esimerkiksi yleisöpalautteen pohjalta.


Media-avain.fi arvioi lapsille ja nuorille suunnattuja elokuvia kasvattajan näkökulmasta. Media-avain antaa perheille ennakkotietoa elokuvista ja eväitä elämysten purkamiseen. Asiantuntijaraati esikatselee teatterilevitykseen tulevat elokuvat ja arvioi muun muassa niiden arvomaailmaa, roolimalleja ja soveltuvuutta tietyn ikäisille.
Media-avaimen verkkosivuille pääset tästä!